Sezon rabarbarowy rozpoczynam przepysznym kruchym plackiem z rabarbarem i kruszonką, przełożonym domowym dżemem truskawkowym. Przyznać trzeba, że nie jest okazał, ale za to smaku można mu pozazdrościć :)
Składniki na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki na kruszonkę:
- 200g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego
Składniki na ciasto kruche szybko zanieść, uformować kulę, zawinąć w folię i
schłodzić w lodówce ok. 30 min.
W tym czasie przygotować rabarbar. Rabarbar pokroić w kostkę (nie ma
potrzeby go wcześniej obierać). Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony
rabarbar i zasypać cukrem. Podgrzewać do momentu, aż rabarbar puści sok ok. 3-4
min. Rabarbar odsączyć na sitku.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami.
Formę do pieczenia (u mnie mała blaszka 20x20 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno
blaszki i podpiec w temperaturze 180
stopni do lekkiego zrumienienia ok. 10-12 min. Lekko przestudzić.
Na podpieczony blat ciasta rozsmarować dżem, wyłożyć rabarbar i posypać
bułką tartą, aby wchłonął nadmiar soku z rabarbaru. Wierzch obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min. Przestudzony placek obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis dodaję w ramach akcji:
Brzmi doskonale!
OdpowiedzUsuńtęsknię za rabarbarowymi wypiekami! :)
OdpowiedzUsuń