Zdecydowanie za rzadko przygotowuję tarty na sposób wytrawny i właściwie nie wiem dlaczego, bo są pyszne i wcale nie takie czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Celowo piszę o tych wytrawnych, bo stawiam je w swojej hierarchii smakowej znacznie wyżej niż te, przyrządzane na sposób słodki.
Mam już nawet w planach kolejne wypieki ze słonymi farszami, ale to niebawem, póki co zapraszam na tartę cebulową z boczkiem :)
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 4 sporej wielkości cebule
- 100 g wędzonego boczku
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- przyprawy: sól, pieprz, kminek
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- oliwa do smażenia
- szczypiorek do obsypania
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę
przesiać, dodać posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i szybko
zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i
wyłożyć nim formę do pieczenia wraz z bokami (przekładanie ciasta do formy
ułatwi nawinięcie go na wałek). Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do
lodówki na ok. 15-20 min.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, boczek pokroić
w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek. W połowie
smażenia dodać cebulę i odrobinę oliwy. Smażyć, aż cebula sie zeszkli.
W naczyniu wymieszać jajka oraz śmietanę i
doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180
stopni wstawić formę z ciastem i podpiec do lekkiego zrumienienia ok. 10-15
min. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z cebuli i boczku. Całość zalać masą
jajeczno-śmietanową. Zapiekać ok. 25-30 min., aż masa się zetnie.
Wierzch obsypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz