Chlebki pita to zarazem pyszna przekąska, ale także idealne danie główne na zbliżające się upały.
Tak, tak ponoć idzie do nas kolejna fala ciepła :)
Składniki (na 8 małych lub 4 duże chlebki):
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże +
2 łyżki mąki + 50 ml wody + cukier) i dostawić do wyrośnięcia. Pozostał składniki
umieścić w misce i dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć
ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1h.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4/8 równych części, uformować
kule i przykryć ściereczką na kilka minut. Każdą z kul rozwałkować na
cieniutkie placki ok. 5 mm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Piec w temperaturze 220-230 stopni przez ok. 5-7 min, aż
ładnie napuchną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz