czwartek, 5 czerwca 2014

Chlebki pita



Chlebki pita to zarazem pyszna przekąska, ale także idealne danie główne na zbliżające się upały. 
Tak, tak ponoć idzie do nas kolejna fala ciepła :)




Składniki (na 8 małych lub 4 duże chlebki):
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 50 ml wody + cukier) i dostawić do wyrośnięcia. Pozostał składniki umieścić w misce i dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1h. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 4/8 równych części, uformować kule i przykryć ściereczką na kilka minut. Każdą z kul rozwałkować na cieniutkie placki ok. 5 mm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 

Piec w temperaturze 220-230 stopni przez ok. 5-7 min, aż ładnie napuchną.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...