Jakiś czas temu pojawiła się bardzo podobna zapiekanka mięsna z puree ziemniaczanym.
Dziś przepis, który nieznacznie się różni od swojego poprzednika, a to za sprawą dodatku dyni w puree.
Niby mała zmiana, a smak już zupełnie inny.
Składniki na sos mięsno-pomidorowy:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 szkl. kukurydzy konserwowej
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, kurkuma
Składniki na puree dyniowo-ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. puree z dyni
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy: gałka muszkatołowa, kurkuma
Dodatkowo:
- 30 g zimnego masła
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni, jogurt i wymieszać
na gładką masę. Doprawić do smaku.
Mięso podsmażyć. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty
ząbek czosnku. Chwilę podsmażyć. Dodać starkowaną na tarce marchew, pokrojoną w kostkę
paprykę i całość zalać passatą. Dusić, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać
kukurydzę. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką oraz szczyptą curry i kurkumy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przelać sos
mięsno-pomidorowy. Na wierzch wyłożyć puree dyniowo-ziemniacznae. Puree można
wycisnąć szprycą. Na wierzch wyłożyć kawałki zimnego masła.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz