Jakiś czas temu piekłam te bułeczki bardzo
często. Nie dość, że są bardzo smaczne to dodatkowo długo zachowują świeżość.
Składniki (na ok. 12 dużych bułek):
- 28 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
- 2 jaja
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- ulubione ziarna do obsypania bułek (ma, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika itp.)
Przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki pszennej, 1/4 szkl.
wody + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać obie mąki, dodać
sól, masło, jajka, serek wiejski (ja go nie miksowałam), pozostałą wodę oraz
wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 – 1,5h.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrobić . podzielić na 12 równych
części i z każdej uformować kule. Układać w blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w sporej odległości. Przykryć sieweczką i odstawić do napuszenia na
ok. 30 min. przed pieczeniem bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem i obsypać
ziarnami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 min.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Ja również piekę je bardzo często ;)
OdpowiedzUsuńSerek wiejski odsączyć z zalewy czy dodać całość?
OdpowiedzUsuńnie ma takiej potrzeby
Usuń