Co zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu?
Pyszne i ekspresowe muffiny!
Składniki (na ok. 18 szt.):
- 1 szkl. surowego makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu)
- 1 cebula
- 1/2 papryki (u mnie konserwowa)
- 3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
- 50 g szynki konserwowej lub kabanosów
- 50 g sera żółtego
- 5 jajek
- 150 ml mleka
- 1 łyżka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Makaron
ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić i przestudzić. Cebulę
pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i
szynkę pokroić w kostkę. Cebulę, szynkę, paprykę dodać do makaronu.
Dorzucić kukurydzę, starty ser orz zieleninę i całość wymieszać. Jajka z
mlekiem wymieszać w osobnym naczyniu i dobrze doprawić solą, pieprzem
oraz kurkumą.
Farsz przełożyć do foremek na muffiny i zalać masą jajeczną do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz