Jeśli nie mieliście czasu na przygotowanie piernika staropolskiego - nie panikujcie, mam propozycję na
błyskawiczny i pyszny piernik na powidłach śliwkowych.
Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam dużo uśmiechu, zdrowia, miłości i bliskości.
Niech ten czas przyniesie dobre jutro i pozostanie z Wami nie tylko od Święta, ale na stałe.
Składniki:
- 2i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szklanki szkl. cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 40 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- 200 g powideł śliwkowych
- 120 g roztopionego masła
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 75 g masła
- łyżeczka kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- odrobina ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- bakalie lub posypka cukrowa do ozdobienia
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Keksówkę (u mnie o wymiarach 25 x 12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Na koniec dodać cukier waniliowy.
Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je na puszystą masę.
Do trzeciej miski wlać mleko, dodać powidła, roztopione masło oraz miód i wymieszać. Dodać
zawartość miski z suchymi składnikami i zmiksować do połączenia się
składników. Na koniec dodać masę jajeczną i ponownie zmiksować na
niskich obrotach. Dorzucić rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę przelać
do keksówki. Piec ok. 50-60 min., do tzw. suchego patyczka. Jeśli
wierzch ciasta będzie się szybko rumienił można go przykryć folią.
Ciasto wyjąć z keksówki i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Przygotować polewę. Składniki polewy umieścić w rondelku i powoli podgrzewać, mieszając. Lekko przestudzoną udekorować piernik. Opcjonalnie obsypać posypką cukrową lub bakaliami.
Smacznego!
Źródło :Feeria smaków
Polecam również szybki i równie smaczny:
właśnie piecze mi się bardzo podobny piernik, by tylko wyszedł.
OdpowiedzUsuńMniam ...
wygląda pieknie
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)