Składniki na twarożek bananowy:
- 500 g twarogu chudego
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 3/4 szkl. maślanki lub kefiru
Składniki na sos:
- 2 jajka
- 1,5 szkl. śmietany 12 %
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- naleśniki pszenne
- frużelina wiśniowa (do podania)
Banany
obrać, pokroić w plastry i zmiksować na gładko. Twaróg rozgnieść
widelcem, dodać do masy bananowej. Dodać cukier i kefir/maślankę i
całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę
kefiru/maślanki.
Składniki na sos umieść w naczyniu i całość dobrze wymieszać.
Nadzienie rozsmarować na naleśnikach i zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać sosem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez .20-25 min., aż sos się zetnie lekko przyrumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz