Pyszne pieczywo nadziane niewielką ilością farszu z
pieczarek i cebulki. Doskonałe jako dodatek do zup oraz jako baza do kanapek. Sprawdzi
się także jako mała przekąska z dodatkiem ulubionego sosu :)
Prawa autorskie
▼
poniedziałek, 30 grudnia 2013
piątek, 20 grudnia 2013
Torcik makowy i życzenia
Kolejny przepis podpatrzony u Mamy. Ciasto makowe przełożone
kremem budyniowym to naprawdę zgrany duet. Przy tym jest proste w wykonaniu i
mało czasochłonne, a za to efekt zaskakujący.
Idealny na świąteczny stół. Może skusicie się na lekką odmianę?
Zapraszam :)
Zapraszam :)
środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po sułtańsku
Takie śledziki robi moja Mama. Przepis co prawda odtworzony z pamięci, bo nie raz z nią te śledzie przygotowywałam, ale równie udany. Jeśli nie mieliście okazji na skosztowanie takiej wersji to zapraszam do wypróbowania :)
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ryba po grecku
Praktycznie w ciągu roku tego dania nie jadam. Może dlatego,
że ryba po grecku nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. To
chyba m. in. takie małe kuchenne detale decydują o wyjątkowej oprawie Świąt.
Dziś zapraszam na moja klasyczną wersję ryby po grecku :)sobota, 14 grudnia 2013
Ciasto Stefanka
Kolejny słodki klasyk. Wieki nie jadłam tego ciasta, a tak
za nim przepadam. Krąży to ciasto pod różnymi nazwami, jednak w moim rodzinnym
domu była to zawsze STEFANKA. Pamiętam jak robiła je moja Mama i pamiętam, jak
jadłam je w określony sposób. Wyjadanie masy było zawsze na pierwszym miejscu!
czwartek, 12 grudnia 2013
Pierniczki bez leżakowania
Robię te pierniczki niezmiennie od 3 lat w ilościach
hurtowych. Napełnione pierniczkami słoiczki zawsze cierpliwie czekają na podróż
w nasze rodzinne strony. Owszem kuszą, aby je wcześniej skonsumować, ale już
zawczasu obwijam nakrętki ozdobnym papierem i sznurkiem, aby tylko ich nie
ruszać. Na razie metoda się sprawdza :)
Same pierniczki nie wymagają leżakowania, miękną
błyskawicznie, a i smakiem dorównują tym tradycyjnym. Jeśli macie wyrzuty
sumienia, że nie zdążyliście (tak jak ja) w tym roku nastawić ciasta na piernik
staropolski, to rozgrzeszcie się tym oto przepisem. Polecam!
środa, 11 grudnia 2013
Rybne pulpeciki w sosie chrzanowo-warzywnym
Zazwyczaj robię rybne kotlety na sposób tych tradycyjnych
mielonych, ale dzisiaj proponuję małą odmianę – pulpeciki rybne, które są bardzo
delikatne i lekkie, a dodatek chrzanu w sosie nadaje im charakteru i przełamuje
mdły smak. Polecam :)
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Muffiny piernikowe z powidłami
Puszyste, bardzo mięciutkie i pachnące świętami babeczki. Nadziane porządną porcją powideł. Szybka i smakowita alternatywa dla piernika, a przy tym prosta w wykonaniu. Polecam :)
sobota, 7 grudnia 2013
Pasta z makreli, twarogu i śliwek
Jak już wcześniej wspominałam, pasty rybne uwielbiam, więc
obok tej wersji nie mogłam przejść obojętnie. Wydawać by się mogło, że
połączenie tych smaków nie zagra ze sobą pięknej melodii, a jednak lubię się
rozczarować w tak miły sposób. Pasta wpisała się w nasze menu na stałe. Może i
w Wasze także?
czwartek, 5 grudnia 2013
wtorek, 3 grudnia 2013
Placki ziemniaczane z marchewką i ziarnami słonecznika
Kolejne kaloryczne danie. Jak szaleć do szaleć! Nie robię
placków ziemniaczanych często, ale jak już się za nie zabieram, to smażę je
wręcz hurtowo z nadzieją, że doczekają dnia jutrzejszego. Niestety, chęć
podjadania rozkłada na łopatki mój zdrowy rozsądek do takiego stopnia, że nawet
jak już mój żołądek krzyczy z przejedzenia, to i tak sięgam po jeszcze jednego i
jeszcze jednego….. i chyba w duchu staram się rozgrzeszać wmawiając sobie, że
przecież nie do końca są bombą kaloryczną (chociaż ociekają tłuszczem), bo
przecież jest w nich trochę darów natury….
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Lazania z sosem beszamelowym
Niby klastyczna wersja lazanii, ale
jednak każdy robi ją na swój sposób. Dziś moja najprostsza i oczywiście kaloryczna
:) wariacja tego dania. Tak, tak, KALORYCZNA, ale przecież każdy z nas ma takie małe słabości, które
nie zawsze muszą być pod słodką postacią ;)
piątek, 29 listopada 2013
Tarta makowa
Jak ją tylko
zobaczyłam od razu wiedziałam, że ją zrobię mimo, iż nie jestem wielkim
smakoszem tart przyrządzanych na słodko. W konsystencji jest dosyć zwarta, a w
smaku bardzo dobra, chociaż… jakbym miała przepis powtórzyć, to pewnie zamiast
lukru zrobiłabym wielką czapę z kremu np. budyniowego. Może wrzucicie ją na
listę Waszych świątecznych wypieków?
środa, 27 listopada 2013
Potrawka z kurczakiem po hawajsku
Jestem wielką fanką dań jednogarnkowych. W tygodniu są moim
zdecydowanym faworytem obiadowym. Argumentów przemawiających za tym jest sporo,
a to chociażby, że są szybkie w przygotowaniu, zawsze wychodzą i są niezwykle
aromatyczne.
Dziś propozycja potrawki z kurczakiem z nutą hawajską.
Słodko-pikantne połączenie smaków to dobry pomysł na rozgrzewkę organizmu w
taki dzień jak dziś. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wczorajszych opadach
śniegu, zrobiło się zimowo, a to przecież jeszcze jesień.
wtorek, 26 listopada 2013
Pałki z kurczaka w marynacie jogurtowej
Genialna i szybka w wykonaniu marynata, która sprawi, że
każdy kurczak będzie delikatny i
soczysty. Wystarczy ja wymieszać, wrzucić do niej mięso, odstawić na kilka
godzin, a ona za nas zrobi resztę roboty ;)
poniedziałek, 25 listopada 2013
Pierniczki brukowce
To już najwyższy pora na pieczenie pierniczków. Czas jaki
potrzebują, aby zmięknąć to minimum 1 miesiąc. Gdy zobaczyłam pierniczki
brukowce na jednym z blogów, postanowiłam bez namysłu zakasać rękawy i zabrać
się do pracy. W Internecie jest sporo wersji na te pierniczki. Tak naprawdę
można je wykonać z każdego przepisu na pierniczki, bardziej chodzi tu o sposób
ich ułożenia przed pieczeniem, aby przypominały kostkę brukową. Należy je
ułożyć blisko siebie, aby podczas pieczenia przytuliły się do siebie. Obowiązkowo
nadziane powidłami i polukrowane.
Moje już zamknęłam w szczelnym pojemniku, aby spokojnie
leżakowały do Świąt, chociaż zauważyłam, że zaczęły znikać w niewyjaśniony
sposób…
piątek, 22 listopada 2013
Pizza na grubym dyniowym spodzie
Pizza na grubym dyniowym spodzie. Tak, wiem, że to zaprzeczenie prawdziwej włoskiej pizzy, którą wyróżnia właśnie cienkie ciasto, ale moja z tą włoską nie ma nic wspólnego. Ja domową pizze uwielbiam na grubym spodzie, z masą dodatków, które wręcz spadają z ciasta. Ta akurat ma ich mniej, ale to bez znaczenia...
czwartek, 21 listopada 2013
Bułeczki dyniowe z ziarnami
Mój eksperymentalny wypiek i ku zdziwieniu bardzo udany.
Bułeczki wyszły mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Niestety nie wiem jak
długo utrzymują świeżość, chociaż pokuszę się o stwierdzenie, że dodatek puree
z pewnością zapewnia im dłuższe leżakowanie w chlebaku, ale u mnie to nie
przeszło, zniknęły zanim się obejrzałam.
środa, 20 listopada 2013
Szaszłyki z łososia i ananasa podane z sałatka z mandarynek
Lekkie i zdrowe danie, podane z pyszną słodką sałatką.
Sprawdzi się zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.
wtorek, 19 listopada 2013
Placuszki dyniowe na słodko
Tak to bywa zazwyczaj, że w tygodniu o śniadaniu się nie
myśli. I tak to bywa, że się je zjada w pośpiechu, albo się go nie zjada w
ogóle. Co innego w weekend, kiedy nic nas nie goni, wszystko wygląda inaczej,
nawet pierwszy posiłek może stać się prawdziwą ucztą. Dlatego na taką właśnie ucztę
proponuję puszyste placuszki dyniowe w wersji słodkiej. Pycha - nie mam nic do
dodania :)
poniedziałek, 18 listopada 2013
Miodowy kurczak z orzechami nerkowca
Bardzo aromatyczny słodko-pikantny kurczak z nutą orzechową.
Zdecydowanie dla miłośników miodu i czosnku, ale wyczuwalny jest tu niemal każdy
składnik tej potrawy. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam:)
piątek, 15 listopada 2013
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Błyskawiczna sałatka ze składników, które z pewnością
znajdą się w domowej spiżarce. Ryż można zastąpić z powodzeniem makaronem.
Smaki komponują się ze sobą idealnie. Dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu,
który został nam np. z obiadu.
środa, 13 listopada 2013
Surówka z białej rzepy, gruszek i marchwi
Błyskawiczna i bardzo smaczna surówka nie tylko do obiadu. Gruszki można zastąpić jabłkiem oraz wzbogacić jej smak dorzucając np. rodzynki. Możliwości jest wiele...
wtorek, 12 listopada 2013
Odrywane bułeczki z sosem pomidorowym i mozzarellą
Puszyste, zakręcone bułeczki z wytrawnym nadzieniem, które długo utrzymują świeżość. Hmm... w sumie nie ma to znaczenia, bo błyskawicznie znikają ;) Upieczone na moim ulubionym cieście. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na małą przekąskę.
piątek, 8 listopada 2013
Mini serniczki dyniowe
Mała
przyjemność na zbliżający się dłuższy weekend – mini serniczki dyniowe. Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki, ale ja go delikatnie zmodyfikowałam z
braku w domu m.in. śmietany kremówki, którą zastąpiłam
jogurtem greckim. Wcale nie straciły na swojej delikatności. Zmniejszyłam
również o połowę ilość cynamonu, który był dość mocno wyczuwalny w serniczkach.
Następnym razem spróbuje je zrobić na spodzie z pokruszonych ciasteczek
owsianych, bo przepis jest wart powtórzenia.
czwartek, 7 listopada 2013
Krem z selera
I zrobiła się zimna, deszczowa i ponura jesień, a
permanentny brak promieni słonecznych zaczyna chyba doskwierać większości z
nas. W takie dni po powrocie do domu nie ma nic lepszego niż miseczka dobrej,
rozgrzewającej zupy. Dlatego dziś zapraszam na krem z selera.
środa, 6 listopada 2013
Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Pikantne, dość konkretne nadzienie mięsno-warzywne
zapakowane w naleśnik i podpieczone z dodatkiem sera. Niby bez szaleństw, a
jednak uczta dla podniebienia. Nie robiłam ich wieki i w sumie nie wiem czemu...
to się musi zmienić :)
Zapraszam!
wtorek, 5 listopada 2013
Chałka dyniowa
Tym razem dynia wylądowała w chałkowym wypieku i muszę przyznać, że to był strzał w
dziesiątkę. Leciutka, puszysta, aromatyczna, no i ten słoneczny kolor…. takie śniadania mogę jadać codziennie :)
poniedziałek, 4 listopada 2013
Kurczak w czerwonym ryżu
Dziś propozycja dania jednogarnkowego. Jak to u mnie bywa w tygodniu, dania muszą być proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście smaczne. To akurat takie jest, a do tego często bywa podjadane bezpośrednio z garnka :) Fajna mieszanka prostych smaków. Pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, co o tej porze roku jest sporym atutem.
sobota, 2 listopada 2013
Naleśniki pszenne
Niby zwykłe naleśniki, niby banalne w wykonaniu, niby nic specjalnego i niby zawsze wychodzą, nawet robione "na oko". Zgodzę się, ale klasyka jest klasyką nawet w najprostszym wykonaniu.
czwartek, 31 października 2013
Bułki z karmelizowaną cebulką
Jeśli tak jak ja lubicie cebulę, a szczególnie naturalną słodycz wydobytą z niej po krótkiej obróbce termicznej, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Przez dużą zawartość cebuli, bułki długo utrzymują świeżość. Smakują nawet jedzone bez dodatków, jako wytrawna drożdżówka :)
środa, 30 października 2013
Sałatka brokułowa z awokado
Dziś trochę wiosny na talerzu. Dobra dawka witamin dla organizmu zawsze się przyda, nawet w taki słoneczny i ciepły jesienny dzień jak dziś.
wtorek, 29 października 2013
Krem z dyni i pomarańczy
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a zarazem niezwykle aromatyczne danie.
Dodatek imbiru i ostrej papryki czyni ten krem mocno rozgrzewającym, a wydobyta
słodycz dyni za sprawą pomarańczy, tworzy naprawdę zgraną kompozycję. Zapraszam
do wypróbowania.
poniedziałek, 28 października 2013
Szarlotka z pianką
Przepis znalazłam w swoich zapiskach kuchennych, ale nigdy
wcześniej go nie robiłam. Chyba niektóre przepisy muszą „dojrzeć” zanim zostaną
zrealizowane i skonsumowane. Nie zawiodłam się, dlatego polecam i Wam.
piątek, 25 października 2013
Frittata z warzywami
Frittatę można zrobić na różne sposoby. Ja przygotowałam ją
na patelni z warzywami. Można ją także przygotować z najróżniejszych produktów:
z boczkiem, kiełbaską, brokułami, szparagami, czy po prostu z tym co akurat mamy w lodówce. Idealna na
pożywne śniadanie, szybki obiad lub ciepłą kolację.
czwartek, 24 października 2013
Bułeczki owsiane z miodem
Domowe bułeczki nie mają sobie równych. Odkąd zaczęłam piec
przeróżne bułki, już na te sklepowe nawet nie zwracam uwagi. Bułeczki owsiane z
miodem wypatrzyłam tutaj, jednak delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamieniając cześć mąki pszennej na orkiszową.
Wcale nie straciły na swojej delikatności, a przy tym pięknie rosną i pachną.
wtorek, 22 października 2013
Miruna w cieście z suszonymi ziołami
Ryby to dobry pomysł na pyszne danie dla osób niedysponujących dużą ilością
wolnego czasu, a jeść przecież trzeba i to nie byle co i byle jak.
Dziś propozycja rybki w cieście z dodatkiem suszonych ziół i kiełków
cebuli.
poniedziałek, 21 października 2013
Surówka z porem, marchewką i jabłkiem
Moja ulubiona surówka z dzieciństwa. Wyjadałam ją po cichu jeszcze przed obiadem i nie będę ukrywać, że po tylu latach robię to nadal.
piątek, 18 października 2013
środa, 16 października 2013
Pikantna zupa krem z dyni
Szał na dynie trwa i wcale mnie to nie dziwi, bo wyczarować z niej można przepyszne potrawy. Od słodkości po wytrawne dania. Przy tym jej intensywny i cieszący oko kolor potwierdza tezę, że "jemy oczami". Mnie ten szał również ogarnął i dlatego dziś pojawia się propozycja zupy kremu z dyni w wersji pikantnej. Zapraszam.
poniedziałek, 14 października 2013
Drożdżowe kwiatki z dżemem
Urocze, a zarazem przepyszne drożdżówki z ulubionym dżemem. Mięciutkie,
pachnące i nadziane darami lata. Wyrastają błyskawicznie, ale równie
błyskawicznie znikają ;)
piątek, 11 października 2013
Kurczak w brzoskwiniach
Lubię połączenie mięsa z wszelkimi owocami, wykończone lekką
nutą ostrości. Ten przepis powstał z połączenia moich ulubionych smaków, a przy
tym jest prosty i mało czasochłonnych. Idealny dla zabieganych lubiących dobrze
zjeść. Zapraszam :)
wtorek, 8 października 2013
Pasta z wędzonej makreli
Wersji na pasty z wędzonej makreli jest mnóstwo. Sama przyrządzam
ją często i na różne wariacje smakowe, bo ryby po prostu uwielbiam. Dziś przepis na pastę sałatkową z korniszonem. Zdrowa, smaczna i lekko chrupiąca.
poniedziałek, 7 października 2013
Fasolka po bretońsku
W dzieciństwie nie przepadałam zbytnio za tym daniem. Nie
grymasiłam, zjadałam, ale bez dokładek. Był taki czas, że nie jadłam jej już
bardzo długo i raptem zatęskniłam za jej smakiem. Odkryłam ją na nowo. Teraz
nie wyobrażam sobie mojego jesienno-zimowego menu bez tego dania. Sycące,
rozgrzewające, po prostu pyszne…
piątek, 4 października 2013
Cynamoniaki
Jeśli w domu unosi się zapach cynamonu, to dla mnie niewątpliwie
oznacza to początek jesienno-zimowych, długich wieczorów. Ma to swoje
uroki zwłaszcza, jeśli osłodzimy sobie ten czas pysznymi bułeczkami z
nadzieniem cynamonowym. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
środa, 2 października 2013
Czeko muffiny
Na dobry początek proponuję przepyszne muffiny czekoladowe. Niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe. Najlepsze są te jeszcze ciepłe. Zapraszam :)
wtorek, 1 października 2013
Powitanie
Nieśmiało i niepewnie, ale decyzja została podjęta.
joduha. kuchenna debiutuje!
Serdecznie zapraszam w moje skromne kuchenne progi.
joduha. kuchenna debiutuje!
Serdecznie zapraszam w moje skromne kuchenne progi.