Prawa autorskie

środa, 23 grudnia 2015

Piernik na powidłach śliwkowych


Jeśli nie mieliście czasu na przygotowanie piernika staropolskiego - nie panikujcie, mam propozycję na błyskawiczny i pyszny piernik na powidłach śliwkowych.


Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam dużo uśmiechu, zdrowia, miłości i bliskości.

Niech ten czas przyniesie dobre jutro i pozostanie z Wami nie tylko od Święta, ale na stałe.

wtorek, 22 grudnia 2015

Kulebiak


Ahh… skubaniec mi popękał. Nie taki był plan. Nie tak się miał prezentować, ale nic to… ważne, że pyszny był, no i urósł szatańsko.
Z całą swoją rozprutą gracją poleca się na świąteczny stół.

niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki staropolskie (dojrzewające) - etap II w polewie czekoladowej


Jeśli zostało wam trochę ciasta z piernika staropolskiego (dojrzewającego) I etap, to polecam przygotować pierniczki. Moje oblałam polewą czekoladową i przyozdobiłam śnieżynką cukrową.

Piernik staropolski (dojrzewający) - etap II


Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego.
Ciasto w I etapie dojrzewało ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki.

wtorek, 8 grudnia 2015

Zapiekane naleśniki z twarożkiem bananowym


A gdyby tak jeszcze nie myśleć o świętach i przyrządzić pyszne zapiekane naleśniki na słodko?


poniedziałek, 30 listopada 2015

Bułki hamburgerowe pełnoziarniste


Bułki należą raczej to tych cięższych, ale to za sprawą mąki pełnoziarnistej, jednak bardzo smaczne zarówno jako baza do burgerów jak i zwykła buła do wędliny, sera czy dżemu.

niedziela, 22 listopada 2015

Po godzinach z dala od kuchni...



...siadam do maszyny i...
szyję 
mięciutkie poducho-pufki z charakterystyczną rączką z serii Chwytak


Piernik staropolski (dojrzewający) - etap I



To już naprawdę ostatni  dzwonek na przygotowanie piernika staropolskiego.  Ja w tym roku wyrobiłam się z czasem, ale nie wyrobiłam się ze zdjęciami. Swój piernik przygotowałam już tydzień temu, ale zdjęcie zrobiłam dopiero wczoraj (dlatego jest takie nieatrakcyjne).
A jak już to ciasto dojrzeje to będą z niego pierniczki!

sobota, 14 listopada 2015

Ciasto kinder pingui


Ciasto prawie jak tort! Kakaowy biszkopt, przełożony grubą warstwą kremu, przełamanego polewą czekoladową.
Niby nic wyszukanego, a jednak zachwyca!

piątek, 6 listopada 2015

Placki dyniowo-ziemniaczane


Jadacie? Lubicie?
Ja jem je bez opamiętania ;)

czwartek, 5 listopada 2015

Sałatka gyros (odchudzona)



Moja wariacja na temat sałatki gyros. 
Odmieniona, odchudzona, ale w dalszym ciągu przepyszna!

niedziela, 1 listopada 2015

Chleb orkiszowy wieloziarnisty (na zakwasie)



Dziś będzie chleb! Chleb i to nie byle jaki, a orkiszowy z mnóstwem ziaren w środku i na wierzchu. Piekłam go już kilkukrotnie i za każdym razem z podwójnej porcji.

niedziela, 18 października 2015

Popękane ciasteczka czekoladowe


Mocno czekoladowe, mięciutkie ciastka w śnieżnej otoczce z cukru pudru.

piątek, 16 października 2015

Chleb na maślance (na zakwasie)



Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba.
Zatem szczerze namawiam, nie ważne czy na drożdżach, czy na zakwasie - PIECZCIE SWÓJ CHLEB!

poniedziałek, 12 października 2015

Mielonka paprykowa (z szynkowara)


Nie ma jak domowa wędlina, nawet nie trzeba jej zbytnio reklamować. 
Dziś wersja paprykowa.

sobota, 10 października 2015

Kapusta w curry

 
Ulubiona sałatka mojego M. Przepis na nią mam od mojej Mamy, która co roku ją przygotowuje. Ja recepturę lekko zmodyfikowałam na swoje potrzeby i taki przepis umieszczam.  Jest bardzo charakterystyczna w smaku, co może nie każdemu przypadnie do gustu. My jednak się nią zajadamy!

wtorek, 6 października 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

 
Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i zdecydowanie dla miłośników miodowego posmaku w wypiekach.

środa, 30 września 2015

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)

 
Pyszny bochen chleba z przepisu Jeffrey'a Hamelmana podpatrzony u Doroty MojeWypieki.
Bogaty w ziarna, bardzo mięsisty i treściwy. Polecam!

środa, 23 września 2015

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą (na zimę)



Tego typu sałatki są u mnie numerem jeden do obiadów w ciągu tygodnia.
Tą polecam szczególnie, bo jest pyszna!

czwartek, 17 września 2015

Krem z pieczonej dyni i pomidorów


Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni i pomidorów.

wtorek, 15 września 2015

Ciabatty na zaczynie biga




Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia.

środa, 9 września 2015

Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem





Kaszę jaglaną w sałatkach najczęściej serwuję w towarzystwie tuńczyka. Reszta składników to zazwyczaj czysty przypadek. 

poniedziałek, 7 września 2015

piątek, 7 sierpnia 2015

czwartek, 6 sierpnia 2015

Mrożona kawa



Mój sposób na popołudniowy upał (w końcu czuję, że mamy lato) to szklanka ekstremalnie zimnej kawy!
Nie przepadam za mrożonymi wersjami z dodatkiem przesłodzonych posypek i górki z bitej śmietany, więc raczę się wersją najprostszą z najprostszych.

wtorek, 4 sierpnia 2015

Tarta z czerwoną porzeczką i bezą


Jeśli mają być porzeczki to głównie w towarzystwie kruchego ciacha i czapy bezowej.

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sok z malin



Domowy sok z malin to mój faworyt na zimowe przeziębienie!

piątek, 31 lipca 2015

Szaszłyki na dwa sposoby




Niby sezon grillowy w pełni, jednak pogoda nie zachęca do wystawiania grilla na zewnątrz. 13 stopni na słupku rtęci i intensywne opady deszczu to już zupełne przegięcie w pełni lata ;(
Ja w tej sytuacji ratuję się piekarnikiem, z którego ostatnio wyjechały szaszłyki w dwóch odsłonach.

środa, 29 lipca 2015

Placki z cukinii



Placki z cukinii – sezonowo, szybko i bardzo smacznie!

poniedziałek, 27 lipca 2015

Frużelina wiśniowa




Frużelina (oczywiście wiśniowa) doczekała się swojego debiutu! 

czwartek, 23 lipca 2015

Chleb żytni jasny (na zakwasie)




Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie z książki Piotra Kucharskiego. Chleb wyszedł bardzo mięsisty i wilgotny o bajecznym zapachu.

piątek, 17 lipca 2015

Clafoutis wytrawne z bobem



Te proste, francuskie danie znane jest raczej pod słodką postacią.
U mnie na przekór – w wersji wytrawnej z bobem i dodatkiem mozzarelli.


wtorek, 14 lipca 2015

Sorbet truskawkowy


Truskawki - póki jeszcze są, korzystajmy!

wtorek, 7 lipca 2015

Drożdżówki kakaowe z truskawkami i kruszonką





Obowiązkowo w sezonie truskawkowym muszą pojawić się drożdżówki, ale tym razem w wersji kakaowej.

piątek, 26 czerwca 2015

środa, 24 czerwca 2015

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami (na zakwasie)



Mam problem i to spory, uzależniłam się.... od domowego pieczywa na zakwasie :)
Z każdym nowym rozkrajanym bochenkiem przepadam i w tym przypadku wyjątku nie było.
Przepis pochodzi od niezawodnej Joanny i tylko dopiszę, że polecam zrobić go od razu z podwójnej porcji!


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Muffiny truskawkowe




Niezawodne i błyskawiczne w przygotowaniu.

piątek, 19 czerwca 2015

Zapiekanka gołąbkowa




Moje gołąbki w niestandardowej wersji :)

sobota, 13 czerwca 2015

Miodowa wędlina wieprzowo-drobiowa z żurawiną



Poprzednio był chleb, więc tym razem coś do tego chleba. Niezwykle aromatyczna wędlina miodowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Nieskromnie wspomnę, że to chyba najlepsza jaką do tej pory przygotowałam ;)

czwartek, 11 czerwca 2015

Chleb żytni codzienny (na zakwasie)




Raz w tygodniu z mojego piekarnika wyjeżdżają dwa piękne i pachnące bochenki chleba. Za każdym razem inne, bo przepisów mam tyle, że jeszcze długo nie powtórzę żadnego z nich, chociaż mam już swoich faworytów :)
Po raz kolejny  postawiłam na niezawodny przepis z książki Piotra Kucharskiego i oto jest chlebek żytni codzienny w wersji rozszerzonej. Jak zwykle po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się opanować i jeszcze z ciepłego odkroiłam piętkę, pychaaaa…..

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Koktajl truskawkowo-bananowy

 
Taki banał, ale zawsze przygotowywany w hurtowych ilościach na sezon truskawkowy.

wtorek, 2 czerwca 2015

Kotlety drobiowe z botwiną




Drobiowe kotlety/burgery z botwiną przewijają się co jakiś czas w internecie, więc skusiłam się na ich przygotowanie według własnej wersji.

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Lemoniada rabarbarowa


Orzeźwienie na pierwszy dzień lata!

czwartek, 28 maja 2015

Bagietki pszenne (na drożdżach)



 
Dawno nie jadłam tak pysznego pszennego pieczywa. Bagietki pięknie wyrosły, miały chrupiącą skórkę i bardzo puszysty środek z fajnymi dziurkami (chociaż na zdjęciu może tego nie widać).  Moje urosły w piekarniku tak mocno, że złączyły się w środku, a po bokach delikatnie wypłynęły z formy.
Przepis ląduje do mich ulubionych.

wtorek, 26 maja 2015

Faszerowane pieczarki


Faszerujemy różne warzywa, paprykę, cebulę, cukinię, bakłażany, a ja oprócz tego faszeruję również pieczarki. Dodatkowo wolę je zdecydowanie w wersji mniej fit, czyli panierowane i smażone na oleju :)

piątek, 22 maja 2015

Rolada biszkoptowa z kremem mailowym




Najwyższa pora zwolnić miejsce w zamrażarce na tegoroczne zapasy letnich owoców. Ku mojemu zdziwieniu, została mi nawet jeszcze mała porcja truskawek.
Tym czasem zapraszam na delikatną roladę biszkoptową z kremem malinowym.

środa, 20 maja 2015

poniedziałek, 18 maja 2015

Szczaw w słoiczkach (na zimę)



Jako, że zupa szczawiowa to moja najukochańsza z zup, a sezon na szczaw w pełni, pora więc zaopatrzyć się w ten składnik na zimę. Ja przygotowuję je w małych słoiczkach jako porcja do zupy na raz. W moim domu rodzinnym takie słoiczki zawsze były w zapasie na półkach w piwnicy, więc i  u mnie w domu nie może ich zabraknąć :)

niedziela, 17 maja 2015

Chleb żytni razowy (na zakwasie)


Wkręciłam się na dobre w pieczenie chlebów na zakwasie. Żałuję tylko, że tak długo z tym zwlekałam. Zakupiłam nawet książkę Piotra Kucharskiego, Chleb. Domowa piekarnia. To właśnie z tej pozycji pochodzi mój dzisiejszy wpis.
Chleb wyszedł obłędny. Idealnie wilgotny, po prostu przepyszny.