Prawa autorskie

wtorek, 23 grudnia 2014

Cudaczek



Gdyby ktoś spytał mnie o moje słodkie wspomnienie z dzieciństwa, bez wahania odpowiem CUDACZEK!
Miodowe blaty przełożone niewielką ilością masy na bazie kaszy manny, oblane sporą ilością polewy. Mama piekła nam to ciasto dosyć często w prodiżu. Właściwie nie wiem skąd wzięła się nazwa dla tego ciasta, ale to nie ważne, bo est przepyszne. Może jest trochę zabawy z pieczeniem blatów, jednak warto! A sam wypiek smakuje lepiej z każdym kolejnym dniem.
Skusicie się?


Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, życzę wszystkim wiele radości, odpoczynku i wytchnienia od trudów codzienności, a w Nowym Roku spełnienia marzeń, zdrowia i wiele satysfakcji z własnych działań.

joduha. kuchenna

Piernik na guinnessie


Puszysty, lekko wilgotny i pięknie pachnący piernik na ciemnym piwie. Bezproblemowy w przygotowaniu i pieczeniu. Ja swój upiekłam w dwóch różnej wielkości keksówkach z czego zawartość jednej - mniejszej została już pożarta. Druga - spakowana jedzie z nami na święta, razem z piernikami alpejskimi.



poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kapuśniaczki


Skoro poprzednio był przepis na postną kapustę, to dziś nie może zabraknąć kapuśniaczków z jej nadzieniem. Ja swoje przygotowałam na cieście drożdżowym, ale świetnie sprawdzi się ciasto krucho-drożdżowe, jak i szybkie, gotowe ciasto francuskie. 
Takie paszteciki najlepiej smakują w tym samym dniu co są pieczone, ale spokojnie sprawdzą się odgrzane w piekarniku na następny dzień. Są również smacznym dodatkiem do wigilijnego barszczu.

sobota, 20 grudnia 2014

Kapusta postna



Kapusta postna to potrawa pyszna jedzona samodzielnie, jak i świetna baza do krokietów, pierogów czy pasztecików. Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi, a nawet trzeci dzień.

środa, 17 grudnia 2014

Kostka kawowa



Ekstremalnie kawowe ciacho z wyczuwalną nutą likieru. Mało słodkie wręcz deserowe. Idealne do filiżanki mocnej kawy. Bardzo lekkie pomimo sporej warstwy masy. W oryginale to ciasto przełożone było jeszcze konfiturą wiśniową, która nadawała nutki lekkiej słodyczy. Ja jednak pominęłam ją z premedytacją.

wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniki alpejskie



W tym roku wyjątkowo ciężko było mi się zebrać za pieczenie pierników, ale co się odwlecze to… ;)
więc są puchate i mięciutkie pierniki alpejskie!
Początkowo chciałam je oblać czekoladą, jednak znowu postawiłam na te lukrowane.
Pierniczków wyszło sporo i to o różnej wielkości, bo piekłam na 4,5 blachy. Urosły ładnie i co najważniejsze były mięciutkie nawet następnego dnia. Z powodzeniem można je piec na 1-2 tyg. przed Świętami.
Polecam!

wtorek, 9 grudnia 2014

Zakwas buraczany


Zakwas buraczany - nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu polskich domach.
To za jego zasługą barszcz wigilijny ma tak wyjątkowy kolor i smak.
Mój już gotowy, czeka w lodówce :)

sobota, 6 grudnia 2014

Śledzie po kaszubsku


Macie ochotę na pysznego śledzia w pomidorowej marynacie?
Zapraszma na śledzie po kaszubsku.


czwartek, 4 grudnia 2014

Koktajl z jarmużem, bananem i kaki



Koktajle pijam od dawna. Kombinuje na różne sposoby z tego, co akurat mam pod ręką. Nie inaczej było i tym razem.
Zapraszam!

wtorek, 2 grudnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą




Jesień zdecydowanie ma swoje uroki, a chociażby takie, że to o tej porze roku najbardziej mi smakują surówki kapuściane. Przygotowuję je w znacznie większej ilości, a ich nadmiar zabieram ze sobą do pracy. Jest szybko, smacznie, lekko i oczywiście zdrowo!

sobota, 29 listopada 2014

Sałatka ziemniaczana



W prostocie siła!
Idąc tym tropem, proponuję przepyszną sałatkę ziemniaczaną.
W taką pogodę wprost idealna :)

czwartek, 27 listopada 2014

Pomidorowe bułeczki z cebulką


Domowego pieczywa nigdy za wiele.
Do bułeczek pomidorowych z MojeWypieki, które bardzo lubię, dodałam cebulkę.
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam zarówno tych z pomidorami, jak i tych z cebulką, więc postanowiłam połączyć oba smaki w jedno.
Wyszły pyszne!


czwartek, 20 listopada 2014

Pizza bolognese



Sos bolognese zazwyczaj ląduje w towarzystwie makaronu. U mnie dla odmiany czasami ląduje na cieście drożdżowym, tworząc treściwą pizze. A jak pizza to wiadomo, że z dodatkami można kombinować na różne sposoby.

wtorek, 18 listopada 2014

Sernik mokka z gruszkami




Jest to zdecydowanie polska wersja sernika - bo ciężka, ale połączenie smaków jest tu bardzo zgrane. Upiekłam go drugi raz, ale tym razem zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis, zmniejszając ilość cukru w cieście oraz masła w samej masie serowej. Wyszedł idealnie, a najlepszy jest na drugi dzień :)

sobota, 15 listopada 2014

Lazania z kurczakiem, pieczarkami i porem


Tym razem będzie szybko, ale nie mniej smacznie.
Lazania z kurczakiem, pieczarkami i porem w sosie śmietanowym.

czwartek, 13 listopada 2014

Placki dyniowe



Rany jakie one były boooossskie, serio piszę.
Lekko słodkie, ale w dalszym ciągu wytrawne. Mięciutkie, ale z odrobiną chrupiącej marchewki.
Po prostu OBŁĘD!

sobota, 8 listopada 2014

Strucla z twarogiem i kruszonką


Została mi kostka twarogu, a że drożdże zawsze mam w lodówce, to pomysł przyszedł sam.
Zapraszam na pyszną struclę nadzianą twarogiem :)

środa, 5 listopada 2014

Zapiekanka mięsna pod purre dyniowo-ziemniacznym





 Jakiś czas temu pojawiła się bardzo podobna zapiekanka mięsna z puree ziemniaczanym.
Dziś przepis, który nieznacznie się różni od swojego poprzednika, a to za sprawą dodatku dyni w puree.
Niby mała zmiana, a smak już zupełnie inny.

wtorek, 4 listopada 2014

piątek, 31 października 2014

Paluchy wiedźmy




Już dawno chciałam je upiec, a skoro nadarzyła się okazja to czemu, by nie pochrupać upiornych paluchów, jednocześnie obgryzając im pazury?

czwartek, 30 października 2014

Ryba zapiekana w sosie pomidorowym


Tematyka ryb pozostaje. 
Tym razem w prostej i lekkiej formie, bo zapieczona w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki.

wtorek, 28 października 2014

Burgery rybne


Skoro były pyszne dyniowe bułki hamburgerowe, więc muszą być burgery. 
Tym razem zapraszam na wersję rybną.

niedziela, 26 października 2014

Muffiny czekoladowe z gruszką


Kawałki gruszki zatopione cieście czekoladowym - pycha!

czwartek, 23 października 2014

Dyniowe bułki hamburgerowe


Były już pszenne bułki hamburgerowe, więc tym razem pokombinowałam z dynią i wyszły porządne, puchate buły hamburgerowe.

wtorek, 21 października 2014

Tarta na spodzie jaglanym z kurczakiem i porem


Zdrowsza wersja tarty wytrawnej, bo na spodzie z kaszy jaglanej. Smaki zgrały się idealnie. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.
Bardzo polecam!

poniedziałek, 20 października 2014

sobota, 18 października 2014

Szarlotka sypana


Skoro jest jesień to musi być szarlotka, a skoro szarlotka to obowiązkowo ta sypana! 

czwartek, 16 października 2014

Brukselka zapiekana w beszamelu


Brukselkę uwielbiam. Nie przeszkadza mi jej goryczkowaty posmak i chyba mogłabym ją jeść w każdej postaci. Dzisiejsza wersja jest najskromniejszą, co może stanowić świetne uzupełnienie obiadowego menu.

środa, 15 października 2014

Hiszpańska tortilla z chorizo


Dziś będzie szybko i bardzo aromatycznie.
Hiszpańska tortilla z chorizo w wersji niezapiekanej, ale z palnika ;)


poniedziałek, 13 października 2014

Zapiekanka makaronowa w sosie dyniowo-pomidorowym


Zapiekanka makaronowa w sosie dyniowo-pomidorowym z dodatkiem kurczaka i czerwonej papryki.

piątek, 10 października 2014

Tarta ze śliwkami i bezą



Słodkie tarty nie są moim faworytem, ale ta skradła moje serce. Bardzo dawno nie jadłam tak pysznego wypieku. Przepis zaczerpnęłam od Ivki , zamieniając w przepisie jedynie kakao na cynamon.
Zaczynam zmieniać swoje nastawienie do tych słodkich kruchości.

środa, 8 października 2014

Drożdżowy placek cebulowy


Drożdżowy placek nadziany masą cebulowo-jajeczną po brzegi.
Pyszny na ciepło i na zimno, jedzony z dodatkiem ulubionego sosu lub w samotności :)
Polecam!

poniedziałek, 6 października 2014

Paszteciki z czerownej soczewicy



Pyszna i bardzo aromatyczna przekąska. Za sprawą ubitej piany, paszteciki są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach.

środa, 1 października 2014

Tort z malinami


Dziś będzie tort, ale już w słodkiej wersji, bo z malinami i kremem na bazie serka mascarpone.
Jeśli chodzi o biszkopt, to skorzystałam ze sprawdzonego przeze mnie już wielokrotnie przepisu zamieszczonego na stronie MojeWypieki.
Cała reszta to już moja czysta improwizacja :)

poniedziałek, 29 września 2014

Wytrawny tort naleśnikowy


Pyszna odmiana dla tradycyjnych naleśników :)
Zapraszam!

czwartek, 25 września 2014

Wytrawne bułeczki nadziewane


Nadziewane bułeczki to taka kompaktowa kanapka. Dobra do zabrania w podróż, do pracy, czy jako przekąska na imprezę, a wariacje dotyczące nadzienia pozostają otwartym tematem...

poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami


Śliwki, ciasto kruche i budyń to zawsze dobre połączenie.
Jeśli dzień wcześniej zagnieciecie ciasto, to pokrojenie śliwek i ugotowanie budyniu na dzień drugi pozostanie już czystą przyjemności.
O samym wcinaniu już nie wspominając ;)

czwartek, 18 września 2014

Zapiekanka na bazie fasolki szparagowej pod beszamelem



A co by było, gdyby w klasycznej zapiekance makaron zastąpić fasolką szparagową?
Wyjdzie jej pyszna odmiana, a w towarzystwie kremowego i dobrze doprawionego sosu beszamelowego stworzy zgrany duet.

wtorek, 16 września 2014

Leczo w słoikach (na zimę)


Oj będę tęsknić za straganami uginającymi się od kolorowych warzyw i już bardzo żałuję, że taki seozn nie może trwać cały rok. Dobrze, że chociaż jest sposób na zachowanie odrobiny lata w zimowe, pochmurne wieczory. Będziemy się raczyć pysznymi smakami zamkniętymi w słoikach. Leczo jest obowiązkowe!

czwartek, 11 września 2014

Jednogar chłopski



Dziś kolejna propozycja dania jednogarnkowego. Zbliżająca się jesienna aura wymusza w kuchni lekką modyfikację menu, ale w dalszym ciągu ma być szybko i pysznie.

czwartek, 4 września 2014

Sałatka z buraczków i papryki (na zimę)



Takie buraczki wyjadam bezpośrednio ze słoika i prawie nigdy w lodówce nie pozostaje napoczęty słoik. Robię je z podwójnej porcji, a i tak na początku zimy półka w piwnicy, przeznaczona dla tych przetworów świeci pustkami ;)

piątek, 29 sierpnia 2014

Papryka faszerowna kaszą bulgur i mięsem





Zazwyczaj do papryki ląduje farsz mięsno-ryżowy, ale nie tym razem. Postawiłam na kaszę i to nie byle jaką, a przepyszna i bardzo zdrową kaszę bulgur.
Sezon na paprykę w pełni, więc korzystajmy :)

środa, 27 sierpnia 2014

Bagietki jogurtowe


Jakiś czas temu nabyłam blachę to wypiekania bagietek. Jakimś cudem udało się ją upchać głęboko w szafce kuchennej i ..... o niej zapomniałam.
Olśnienia jednak doznałam, a żeby go nie stracić (pustki w chlebaku też się do tego przyczyniły) to upiekłam!
Skorzystałam z przepisu Joanny i śmiało mogę go polecić :)


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ogórki w zalewie musztardowej


Ogórki w zalewie musztardowej to mój zdecydowany faworyt. W taki sposób robi je moja Mama, więc także ja nie pozostaje w tyle :)
Są chrupiące z lekką nutką słodyczy. Polecam zrobić je (tak jak ja) od razu z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
Obiecuję, że się nie zawiedziecie!


czwartek, 21 sierpnia 2014

Aromatyczna zupa jarzynowa


Niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna zupa z młodych jarzyn.
W sezonie obowiązkowo musi się znaleźć w moim menu.

piątek, 15 sierpnia 2014

Bułeczki drożdżowe z serem i borówką


Oj chodziły za mną już bardzo długo i chyba tylko upały powstrzymywały mnie przez włączaniem piekarnika.
Ale co się odwlecze to....dlatego w końcu są! A raczej BYŁY, bo zostały szybko pożarte ;)

środa, 13 sierpnia 2014

Koktajl ananasowo-bananowy


Wystarczą tylko dwa składniki, aby wyczarować bardzo orzeźwiający, a zarazem bardzo pożywny koktajl.
Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczne śniadanie dla zabieganych.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Coleslaw


Coleslaw - klasyka sama w sobie.
Najlepiej smakuje wyjadana łyżkami bezpośrednio z miski :)

sobota, 9 sierpnia 2014

Serniczki jagodowe


Serniczki jagodowe to kolejna propozycja pysznego deseru na upalny dzień.
Błyskawiczna i bezproblemowa w przygotowaniu.


środa, 6 sierpnia 2014

Gigos z młodej kapusty



W sezonie młoda kapusta nie ma sobie równych.
Dziś króluje w postaci ekspresowego bigosu.